Kannattajakulttuurimatkailua Suomen ulkopuolella

Siirry alas

Kannattajakulttuurimatkailua Suomen ulkopuolella

Viesti kirjoittaja Brousseau lähetetty To 27 Marras - 19:12:01

Avataan nyt tällainenkin otsikko, minne voi tuoda julki kokemuksiaan ottelutapahtumista ja siihen liittyvistä ilmiöistä kannattajatoiminnan näkökulmasta Suomen rajojen ulkopuolelta.

Heitetään oma lusikka soppaan ja kirjoitellaan jonkinlaista raporttia viime vkl:n Saksan taipaleelta, johon kuului 2 kappaletta kiekko-otteluita ja yksi futista.

Matka alkoi torstaina 20.11. iltapäivästä lennolla kohti Düsseldorfia. Majoituksen olimme varanneet Düsseldorfin päärautatieaseman läheltä sijaitsevasta hotellista, josta oli sitten vaivatonta lähteä matkustelemaan eri otteluihin läheisiin kaupunkeihin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoituksena oli mennä katsomaan seuraavat ottelut:

Krefeld Pinguine - ERC Ingolstadt
FC Köln - Hertha BSC
Fortuna Düsseldorf - Greuther Fürth

Epäonneksemme Fortunan peliä oli siirretty päivällä eteenpäin, joten jouduimme vaihtamaan toisen futispelin kiekkoon ja otteluun Düsseldorfer EG - Krefeld Pinguine.

Torstaina olimme illasta perillä, joten tuohon ei mahtunut juuri muuta kuin tavaroiden vieminen hotellille, ruokailu sekä akkujen lataamista kohti tulevan viikonlopun koitoksia.

Perjantai 21.11. klo 19.30 Krefeld Pinguine - ERC Ingolstadt, König Palast

Düsseldorfissa heräiltyämme perus aamupalailut naamariin ja lähdimmekin ajoissa suuntaamaan kohti Krefeldiä. Junamatkaan meni huimat 25 minuuttia, joten aikaa jäi hyvin tutustua idylliseen Saksalaiseen kaupunkiin. Kooltaan Krefeldi on Tampereen kokoluokkaa yli 200 000:lla asukkaallaan. Kaupungin läpi käveltyämme löysimme viihtyisän pubin, jossa pääsimme jututtamaan muutamaa paikallista. Heidän mukaansa Krefeldi oli selkeästi kiekkokaupunki, mutta paljon myös imevät kannattajia Borussiat Mönchengladbach sekä Dortmund jalkapallon puolelta. Toki voimakkaammin ensiksi mainittu Borussia läheisemmän sijaintinsa vuoksi.

Yleisnäkymää kaupungista:Vähitellen päivä alkoi kääntymään iltaan ja itse h-hetki alkoi lähestyä. Lähdimme vähitellen kävelemään keskustasta kohti hallia ja jonkin matkaa ennen määränpäätämme löysimme pubin, jonne oli kasaantunut runsaasti Krefeldin kannattajia. Niinpä päätimme painua sekaan imaisemaan vielä huurteiset ennen ottelun alkua.Vieressämme havaitsimme tutun näköisen paidan:Pakkohan se oli mennä kysymään, että mikä kaveri istuu Ilveksen paita päällä Länsi-Saksan sydämessä. Herra kertoi käyneensä Tampereella vuosia sitten ja vaihtaneensa Krefeldin paitansa jonkun Ilves-kannattajan kanssa. Siinä juttelimme sitten hetken aikaa Suomen ja Saksan kiekon nykytilasta sekä kannattajatoiminnasta. Sen kunniaksi kaveri päätti tarjota meille kierroksen.

Tämän jälkeen matka jatkui hallille ja Krefeldin kannattajapäätyyn, jonne olimme liput ostaneet jotta pääsisimme aistimaan meininkiä mahdollisimman läheltä. Ottelun alku lähestyi vähitellen ja kannattajapääty oli saamassa mukavaa vahvuutta paikalle, mutta muu halli oli korkeintaan puolillaan. Ingolstadista oli paikalla korkeintaan 20 kannattajaa, joka aiheutti buuausreaktiota kotikannattajien suunnalta.

YNWA:aa lauloivat Krefeldissäkin ja meininki rupesi vähitellen tiivistymään ennen aloituskiekon tippumista:Krefeldin maalilla vartioi muuten tuttu mies: Tomas Duba.

Ottelu alkoi vahvasti Krefeldin merkeissä ja joukkue kirikin mukavasti itselleen johtoa. Vaikka oli kyseessä perjantai ja olut virtasi tasaisesti katsomossa, niin siitäkin huolimatta kokonaistunnelma jäi hieman vaisuksi. Pääty raikasi kohtuu tasaisella höökillä eri kannattajaveisuja, mutta sellainen tietty asenteellisuus loisti poissaolollaan. Toki osasyynä saattoi tässä olla myös hieman se, ettei vieraskannatusta ollut missään määrin kirittämässä. Ottelun yleisömäärä kohtuu vaisu 4160. Pari otosta vielä lopuksi:
Ottelun jälkeen taas tepastelut takaisin rautatieasemalle ja kohti Düsseldorfia. Vielä oli kaksi ottelua koettavana.

Lauantai 22.11. klo 18.30 FC Köln - Hertha BSC, RheinEnergieStadion

Jälleen tutulla kaavalla aamupalat naamariin ja ajoissa kohti Kölniä. Lauantai ja täysi stadioni tiedossa, odotukset olivat korkealla. Junamatka kesti noin 30 minuuttia ja taas oli hyvää aikaa tutustua Kölniin sen, mitä ennen ottelua ehdimme. Yli miljoonan asukkaan kaupungista jäi kyllä selkeästi mieleen sen suosituin nähtävyys: Kölnin tuomiokirkko.Katukuva alkoi vähitellen värjäytymään kotijoukkueen punaiseen ottelun lähestyessä ja niinpä oli vähitellen aika hypätä täyteen ahdettuun raitiovaunuun, joita vähän väliä viiletti ravintolamme ikkunan edestä, jonne olimme päätyneet toviksi jäädä odottelemaan ottelun alkua.

Stadioni oli tulossa tupaten täyteen ja selkeää urheilujuhlan tuntua oli ilmassa jo hyvissä ajoin ennen ottelun alkua.Ottelun alkajaisiksi kotikannattajapääty tekaisi koko päädyn kattavan tifon. Myös berliinistä oli saapunut useita tuhansia Herthan kannattajia paikalle.
Kölnin kannattajapäädystä ollut kohtuu vähän materiaalia nähtävillä ja melko vaatimatonta tuo olikin miljoonakaupungin joukkueen takana. Toki päädyn keskiosa kohtuu aktiivista lipuitteluineen ja chäntteineen, mutta muu areena kohtuu jäässä. Seuralaulu kajahti mukavasti ottelun alussa, mutta siihen se melkein jäikin. Satunnaisia hetkiä, jolloin myös sivukatsomot lähtivät mukaan. Riittävän hyvää kuvaa ei kotipäädystä saanut siinä mielessä, koska paikkamme sijaitsivat aivan Herthan kannattajien vieressä ja nämä olivat kyllä todella hyvällä meiningillä liikenteessä määrään suhteutettuna. Yläkerros lämpeni hitaasti, mutta alakerran ultrat laittoivat kyllä kaiken peliin ja hyvältähän meno näytti ja kuulosti. Ja tähän asetelmaan verhoten tuo Herthan 1-2 vierasvoitto oli täysin ansaittu.. Wink Lopullinen yleisömäärä 49 200, eli käytännössä areena loppuunmyytynä.

Ottelun jälkeen paluu hoitui jälleen raitiovaunuilla, jotka olivat hyvinkin lähellä stadionia keräämässä ihmisiä sisuksiinsa. Ratikkareitti kulki välillä katuja mukaillen, mutta myös maan alla. Tällaista en ollut ennen ratikkakyydissä kokenut. Lopulta paluu Kölnin päärautatieaseman kautta junalla takaisin Düsseldorfiin ja tällä kertaa jäi vielä paukkuja pistäytyä paikalliseen yöelämäänkin. Matsista jäi kokonaisuutena oikein hyvä fiilis. Kannattajapäädyt raikasivat taukoamatta ja kotikannattajien tekemä tifo oli yksi massiivisimmista livenä näkemistäni, ellei massiivisin.

Sunnuntai 23.11. klo 17.45 Düsseldorfer EG - Krefeld Pinguine, ISS Dome

Tällä kertaa ei tarvinnut lähteä reissaamaan pidemälle, joten oli aikaa tutustua Düsseldorfin tarjontaan. Edellinen ilta oli vienyt veronsa ja herääminen ajoittui hieman myöhemmälle. Tästä huolimatta aikaa jäi tutustua keskustan lisäksi Rein-jokeen sekä sen ympärillä vallitsevaan miljööseen. Myös Düsseldorfin Rhine Towerissa tuli pyörähdettyä katselemassa maisemia.
Kiekko-ottelun oli määrä alkaa jo astetta aiemmin aikaisempiin näkemiimme otteluihin verraten, joten tuo hetki oli kohtuu nopeasti käsillä. Lähijunalla matkasimme n. 10 minuuttia kohti ISS Domea, joka sijaitsi kaupungin laitamilla. Ensimmäiset DEG-kannattajien rekvisiitat tulivat junassa vastaan. Rautatieasemalla odotti ilmainen bussikuljetus kohti areenaa. Kyseessä oli eräänlainen derby, olivathan Düsseldorf ja Krefeld kohtuu lähellä toisiaan. Lopulliseksi yleisömääräksi muodostui 7582 silmäparia.Ottelun alku lupasi hyvää. Hallin kaikki alakatsomot olivat stondista yhtä sivua lukuunottamatta. Krefeldistäkin oli paikalla useita satoja kannattajia käsittävä äänekäs joukko. DEG luisteli kentälle mahtavien tehosteiden saattelemana ja nelinumeroinen määrä tähtisädetikkuja syttyi säkenöimään yleisön joukossa. Oli kohtuu näyttävän näköistä. Valot syttyivät halliin ja seisomakatsomot pullistelivat väkeä, jotka tunnustivat kelvollisesti kotijoukkueen värejä.

Mutta sitten tapahtui jotain kummallista, aivan kuin olisin ollut Isomäessä katsomassa Ässät-Lukko. Jostain syystä kotikannattajat olivat alusta asti kohtuu jäässä ja kannattaminen oli mitäänsanomatonta. Sen sijaan Krefeldin kannattaminen oli esimerkillistä eikä sielä hiljaisia hetkiä juuri vietetty. Satunnaisesti kotiyleisö innostui veivaamaan yhteistä chänttiä, mutta yleensä nämä loppuivat parin toiston jälkeen ja hiljaisuus jatkui. Tuolloin harvoin kun kannattamista lähti, niin meteli oli valtaisa. Lopulta Duba piti nollat ja Krefeldi hoisi homman 0-1 himaan. Joka tapauksessa tämä oli selkeästi heikon ottelu tunnelmaltaan, mitä olen Saksassa nähnyt. Tosin aktiivinen vieraskannattajaryhmä pelasti huomattavasti kokonaisuutta ja sitä kautta kokonaistunnelma oli kuitenkin siedettävää. Osasin tätä kuitenkin aavistella kannattajakoosteiden vähäisestä tarjonnasta johtuen, joten siinä mielessä Fortunan futisottelulla olisi varmasti ollut enemmän annettavaa tällä saralla.

Reissu oli paketissa. Olo väsynyt, mutta onnellinen. Paluu häämötti seuraavana päivänä, joten teki terää vetää kunnon tirsat alle ennen paluulentoa takaisin kotoiseen Suomeen.

LOPUKSI

Jälleen yksi kokonaisuutena onnistunut reissu takana ja vielä toivottavasti monia edessä. Tällä kertaa näin ensimmäistä kertaa myös Saksassa jääkiekkoa. Odotukset olivat selkeästi korkeammalla kiekon kannattajatoiminnan suhteen, mitä se sitten lopulta oli. Ehkä joskus pitää käydä vielä tutustumassa Berliinissä tai Mannheimissa suurempien katsojakeskiarvojen perässä, että josko näissä lähtisi kannatuskin myös mahtipontisemmalla volyymillä. Vaikka kuten tiedämme, niin ei se määrä vaan se laatu.

Täytyy kuitenkin todeta, että Saksassa on fasiliteetit kunnossa ja kaikki otteluiden suorituspaikat olivat uudehkoja areenoita, missä oheispalvelut toimivat. Myös kannattajatoimintaan mitoitetut olosuhteet olivat kohtuullisella tasolla. Kyllä niillä kapasiteeteilla olisi ääntä saatu hyvin lähtemään, mikäli olisivat täyttyneet sitoutuneemmin mukana olevilla kannattajilla. Myös joukkoliikenne pelasi esimerkillisesti areenoille ja sieltä pois.

Tällaista hätäisesti kirjoitettua raporttia tällä kertaa. Voipi olla, että tässä tulee lähitulevaisuudessa eteen vielä seuraavaakin lutuurimatkaa, josko sitten taas näppäimistö laulaa rapsan muodossa. Pahoittelut kuvien laadusta, aika rakeista on paikoitellen, mutta jos edes jotain suuntaavaa kuvaa saisi.


Viimeinen muokkaaja, Brousseau pvm To 27 Marras - 21:47:42, muokattu 1 kertaa
avatar
Brousseau

Viestien lukumäärä : 231
Join date : 18.08.2014

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Kannattajakulttuurimatkailua Suomen ulkopuolella

Viesti kirjoittaja Mush lähetetty To 27 Marras - 20:43:57

Täytyy nyt heti ensimmäisenä kysyä että paljollako säästyit tältä matkalta? Itsellähän se ensisijainen kohde on Ruotsi jossa muutaman pelin olen käynytkin katsomassa. Todella hyvä kooste muuten matkasta.

Mush

Viestien lukumäärä : 83
Join date : 31.10.2014

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Kannattajakulttuurimatkailua Suomen ulkopuolella

Viesti kirjoittaja Brousseau lähetetty To 27 Marras - 20:53:01

Mush kirjoitti:Täytyy nyt heti ensimmäisenä kysyä että paljollako säästyit tältä matkalta? Itsellähän se ensisijainen kohde on Ruotsi jossa muutaman pelin olen käynytkin katsomassa. Todella hyvä kooste  muuten matkasta.

Tarkoitatko reissun budjettia?

Tukholmassa kävin katsomassa edellisenä kesänä sen 3 matsia AIK:lta, Hammarbyltä ja Djurgårdenilta. Toki täytyy sanoa, että kohtuu rautaista oli meno. Sinne kuitenkin niin vaivatonta myös mennä, että eiköhän jossain välissä täytyy käydä taas länsinaapurissakin pyörähtämässä. Toki Ruotsin kiekko vielä tsekkaamatta livenä, mutta joku tuollainen Globenin täyttävä sarjaottelu ei olisi ollenkaan paskempi ässä hihassa.
avatar
Brousseau

Viestien lukumäärä : 231
Join date : 18.08.2014

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Kannattajakulttuurimatkailua Suomen ulkopuolella

Viesti kirjoittaja Mush lähetetty To 27 Marras - 21:06:34

Brousseau kirjoitti:Tarkoitatko reissun budjettia?
Sitäpä juuri. Ruotsiinhan pääsee kun vain risteilyltä jää maihin mutta lentomatka Saksaan verottaakin jo varmasti vähän enemmän.

Mush

Viestien lukumäärä : 83
Join date : 31.10.2014

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Kannattajakulttuurimatkailua Suomen ulkopuolella

Viesti kirjoittaja Brousseau lähetetty To 27 Marras - 21:42:18

Mush kirjoitti:Sitäpä juuri. Ruotsiinhan pääsee kun vain risteilyltä jää maihin mutta lentomatka Saksaan verottaakin jo varmasti vähän enemmän.

Lennot ja hotelli (3 tähteä, kohtuu basic) to-ma väliltä oli yhteensä ~350€. Otteluliput siihen päälle, jotka olivat yhteisarvoltaan ~80€. Eli yhteensä about 450€ pakolliset kulut. Loppubudjetin muodostuminen riippuupi sitten paljon ruokahaluista ym, kuinka leväperäistä sattuukin sitten rahankäyttö olemaan.. Wink Itsellä paloi about 200€ käyttörahaa eikä hirveemmin tullut ylimääräiseen hassailtua. Eli kaikkine ylimääräsine pikkukuluineen tuohon päälle noin 700€:n setti.

Mutta äkkiä sitä paloi länsinaapurissakin, vaikka matkakulut olisivatkin maltillisemmat. Toki halvemmalla pääsee.
avatar
Brousseau

Viestien lukumäärä : 231
Join date : 18.08.2014

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Kannattajakulttuurimatkailua Suomen ulkopuolella

Viesti kirjoittaja Vierailija lähetetty Pe 28 Marras - 9:26:07

Kannattaa muistaa että Saksassa on syöminen ja juominen pääsääntöisesti paljon halvempaa kuin esim. Suomessa ja halpalentoyhtiöitä kannattaa googlailla; jossakin vaiheessa esim. Berliiniin pääsi käsittämättömän halvalla, noita kannattaa tsekata jos hinnat ahdistaa. Ainakin minun näkemyksen mukaan tämä Brousseaun esittämä kokonaissetti on hyvinkin halpa suhteessa reissun tasoon. Siihen päälle tietysti se että saa pelata euroilla jolloin rahankäyttö pysyy ihan eri lailla kurissa kun hahmottaa mitä mikäkin maksaa.

Hyvää kuvausta ja tärkeää tietoa, lisää vain tämmöisiä. Noi kuvat on kyllä aika klohmuja, mutta erottaapahan vähän likinäköisempikin mistä on kysymys...

Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Lutuurireissu akselilla Bochum-Köln-Dortmund 18.9. - 21.9.2015

Viesti kirjoittaja Brousseau lähetetty Pe 25 Syys - 17:33:52

Tuli yllättäen heitettyä taas lyhyellä varoitusajalla pieni futisreissu Länsi-Saksan puolelle ja siitä ajattelin taas pientä rapsaa riipaista. Luvassa viime vkl:n visiitillä oli seuraavat ottelut:

VfL Bochum 1848 - Fortuna Düsseldorf
1. FC Köln - Borussia Mönchengladbach
Borussia Dortmund - Bayer 04 Leverkusen

Matkaan lähdimme perjantaina aikaisin aamulla ja lähtö oli Helsinki-Vantaalta Kööpenhaminan kautta kohti Düsseldorfia. Koska pyörää on turha keksiä uudelleen, niin varasimme samaisen hotellin Düsseldorfista kuin viime reissulla, koska hinta-/laatusuhde oli kohtuullisen kohdillaan sijainnin kera. Jokaiselle ottelupaikkakunnalle alle tunnin junamatka suuntaansa, joten tämäkin oli kohtuu inhimillinen aika, jos ottaa kuitenkin huomioon että kokonaiset päivät oli investoitavissa näihin tapahtumiin.

Perjantai 18.9. klo 18.30 VfL Bochum 1848 - Fortuna Düsseldorf, rewirpowerSTADION

Olimme lentoinemme perillä jo hyvin ennen puoltapäivää. Lähtö oli tapahtunut jo ajoissa aamuyöllä, joten oli tiedossa että päivästä on tulossa todella pitkä. Aivan parhaat yöunet eivät olleet alla ennen lähtöä, joten silmät olivat kohtuu pahasti ristissä jo tuossa vaiheessa päivää. Ei auttanut kuin yrittää latoa kahvia koneeseen. Hotellilla check-in onnistui vasta klo 14.00:n pintaan paikallista aikaa, joten haaveilemamme päiväunet jäivät käytännössä nauttimatta. Sitä odotellessa oli hyvä hetki käydä ruokailemassa. Matkalla kadulla silmiin osui tutun näköinen logo liikkuvasta ajoneuvosta:Tunnin verran ehdeimme ummistaa silmiä, jonka jälkeen täytyi alkaa valmistautua junamatkaan kohti Bochumia. Ainoa uusi kaupunki reissukohteistamme, jossa emme olleet käyneet ohikulkumatkoja lukuun ottamatta. Bochumissa asuu yli 360 000 ihmistä, joten tällainen perusjäreä Saksalainen kaupunki tiukan kilpailun omaavalla Ruhrin alueella, jossa näitä kahden ylimmän sarjatason joukkueita löytyy futiksessa ja lätkässä pilvin pimein.

Junamatka kesti n. 45min suuntaansa, jonka jälkeen oltiinkin sopivasti mestoilla. Joukkueiden väritykset olivat jo hyvin vahvasti läsnä heti rautatieasemalta lähtien: Kannattajien päällä sekä VfL Bochumin liehuvin lipuin lipputangoissa. Stadion oli kävelymatkan päässä rautatieasemalta, joten aikaa jäi sopivasti hieman lähialueen tutkimiseen ennen matsin alkua.

Poliisin varautumisesta oli erityisesti aistittavissa, että tulossa olisi kuuma matsi. Yli 50 partiota havaittavissa matkan varrelta kohti stadionia. Kävimme siinä vielä liipaisemassa yhdet pitkät huiviin, jonka jälkeen marssittiin stadionille aistimaan tunnelmia.

Matsi oli käytännössä myyty loppuun. Piirun vajaa 30 000 silmäparia paikalla oli todistamassa kiihkeää derbyä. Paikkamme sijaitsivat suhteellisen keskellä sivukatsomoa, josta oli hyvä tarkkailla molempien päätyjen meininkejä. Molemmista päädyistä kajahteli kohtuu mukavasti, mutta Fortunan kannattajat veivät mielestämme pidemmän korren ja varmaan takana oli tämä tunnettu muutaman stoben etu.
https://youtu.be/Vg2LV73ofCc
https://youtu.be/hI553nm8cJ8

https://youtu.be/u0KB3JbPB1U

Siinä vielä kuvia ja koosteita molemmista päädyistä. Fortuna tasoitti pelin aivan loppuvihellyksen tuntumassa ja oli lopulta hyvinkin ansaittu pelitapahtumiin nähden. Ehkä ottelun mieleenpainuvin hetki oli se kun Fortunan kannattajat lauloivat "Oh Fortuna, so wunderschön" -chanttia n. 20-25min putkeen. Reissumme oli saanut todella hienon avauksen ja sitä oli oikein hieno lähteä rakentamaan kohti seuraavia matseja.

Lauantai 19.9. klo 15.30 1. FC Köln - Borussia Mönchengladbach, RheinEnergieStadion

Tutulla kaavalla lähdimme jälleen liikkeelle Düsseldorfista kohti Kölniä. Itselle paikka oli tuttu viime visiitiltä ja kun kaverikaan ei välittänyt hirveän aikaisin lähteä kaupunkiin pyörimään, niin tähtäsimme aikalailla stadionille sopivasti ennen matsin alkua. Ennen lähtöä kävimme pyörähtämässä Düsseldorfin keskustassa ja löysimme mm. Fortunan fanshopin. Terveisiä saattoi sieltä lähettää Ässien toimistolle, että miten tehdään mm. hienoja collageita:
Kannattajakulttuurin kannalta ylivoimaisesti heikoin jalkapallomatsi mitä Saksassa nähnyt. Syynä oli se, että molempien joukkueiden kannattajat protestoivat erinäisiä asioita ja tämän seurauksena osa Mönchengladbachin kannattajista oli jättäytynyt kokonaan pois ottelusta. Kölnin pääty oli taasen täynnä, mutta tarkoituksella hiljainen. Ottelu päättyi 1-0 Kölnin voittoon, mutta protestoinneista johtuen kokonaisvaikutelma jäi todella plaisuksi itse ottelutapahtumasta. Mönchengladbachin kannattajista oli jäänyt hieno kuva kun olivat vierasjoukkueena Dortmundin reissulla 2012, mutta nyt kun paikat olisivat olleet vielä aivan heidän katsomonsa kupeessa, niin jäi kunnon mielikuva kokonaan saamatta heidän toiminnastaan.

Siinä vielä muutama kuva havainnollistamaan tilannetta stadionilla:

Kölnissä täyttöprosentti on kova ottelusta toiseen ja niin se oli nytkin (stadionin kapasiteetti 50 374). Tosin sitä sopii olettaakin kaupungilta, jossa on yli miljoona asukasta.

Palailimme Kölnistä ajoissa takaisin Düsseldorfiin viettämään leppoisaa iltaa ja latautumaan seuraavan päivän Dortmundin reissuun, johon tietysti oli eräällä tavalla ladattu eniten odotuksia. Ennen lähtöä pistettiin merkille kun karkkipurkitkin oli tuotteistettu viimoisen päälle seurojen logoihin:Sunnuntai 20.9. klo 17.30 Borussia Dortmund - Bayer 04 Leverkusen, Signal Iduna Park

Viimein koitti odotettu paluu Dortmundiin 3 vuoden tauon jälkeen. Sinne päätimme lähteä vähän aiemmin junailemaan, matka-aikakin kun oli Düsseldorfista ~tunnin suuntaansa.

Illan tuleva ottelu ei voinut olla näkymättä Dortmundin päärautatieasemalla:

BVB:n uusi fanshop oli avattu aivan rautatieaseman läheisyyteen, joten kävimme uteliaisuuttamme pyörähdyksellä:Tuotteistus on BVB:llä kohdillaan ja se kyllä huokui myymälässä. Laadukkaita tuotteita tarjolla laajalla valikoimalla ja taustalla soivat levytetyt BVB:n kannatuslaulut, mm. tämä tuttu hitmix: https://www.youtube.com/watch?v=EpYR_EObr1g.

Mustakeltaiset värit olivat vahvasti valumassa kohti stadionia pitkin kaupunkia. Päätimme käydä vielä aterioimassa, jonka jälkeen ei tarvinnut lähteä kuin seuraamaan väenpaljoutta.

Osa saapui paikalle porukalla fillareilla väriä tunnustaen:Matkan varrella meille jäi vielä pieni tovi aikaa liipaista yhdet pitkät ja katsella tovi VfB Stuttgart - FC Schalke 04 -ottelua, joka oli alkanut jo aiemmin päivällä.Siitä sitten matka jatkui letkan mukana kohti "Borusseumia":

Siellä se viimein odottaa. Täyteen ahdettu Südtribüne:Omat paikkamme olivat sopivan tarkkailuetäisyyden päässä tuosta Euroopan suurimmasta seisomakatsomosta (kapasiteetti: 25 000/81 359):
Myös Leverkusenin kannattajat olivat saaneet hyvin lohkonsa täytettyä useiden tuhansien kannattajien voimalla:Itse ottelu oli alusta asti BVB:n pihdeissä ja 3 pistettä tuli ansaitusti 3-0 lukemilla. Täytyy sanoa, että myös Südtribüne oli kohtuu vaisuna aikaisempiin kertoihin nähden. Toki viime kerta oli kohtuu raadollinen vertailukohta, koska tuossa matsissa Mönchengladbachia vastaan varmistivat Saksan mestaruuden eikä se voinut olla näkymättä päädyn meiningeissä. Siitä huolimatta se tuli itselle vähän yllätyksenä, että miten pienen porukan varassa koko Südtribünen ydin on. Vaisuimmilla hetkillä kun koko päädystä piti möykkää ehkä joitakin satoja käsittävä porukka. Siellä liput heiluivat aktiivisesti ja näin, mutta muuten koko pääty pojotti pääosin kuin suolapatsas. Hetkellisiä valonpilkahduksia tietysti tuli ottelun aikana ja se kyllä välittömästi kuului ja näkyi kun jengi vähän viitsi venyä. Mutta siinä ehkä taasen huomasi, että määrä ei yksistään tuo laatua, vaan paljon on myös kiinni siitä, että mitä siellä katsomossa oikein tehdään. Ehkä myös capoilussa olisi toivomisen varaa ja Südribüne voisi olla paremmin ohjattavissa kaiutinjärjestelmillä kuin parilla pienellä megafonilla capoständiltä. Välillä pisti myös merkille, että chantteja olisi voinut toistattaa joissain tilanteissa huomattavasti pidenpään, mitä nyt oli havaittavissa vertailukohtana esim. Bochumin matsissa. Toki myös olosuhteetkin tekee ja valtava stadion vaatii myös suuren määrän kannattajia avukseen täyttyäkseen kunnon mekkalalla.

Leverkusenin kannattajat pitivät myös hyvin meteliä ainakin rummun käytöstä päätellen, mutta pääosin kaikki jäi Südtribünen alle, koska sijaintimmekin oli vieraskannattajiin nähden hyvin kaukainen.

Kokonaisuutena kuitenkin ihan kohtuullinen kokemus tämäkin ottelu, vaikka pienoinen pettymys oli kokonaistunnelmaltaan odotuksiin nähden. Luulisi, että 3-0 lukemilla olisi irronnut huomattavasti enemmän, mutta näin tällä kertaa.

Matsin jälkeen talsimme takaisin päärautatieasemalle ja paluumatka olikin sitten huomattavasti tuskaisempi aivan täyteen ahdetussa junassa, jonne mahtui runsaasti BVB:n kannattajia pidempienkin etäisyyksien päästä. Düsseldorfissa junasta purkautui vielä hyvä määrä mustakeltaista väriä. Asemalta hotellille ja unta kaaliin, sillä aamulla oli aikainen herätys ja paluu kohti rakasta & kotoista Suomea.

LOPUKSI

Tämä oli kuudes "lutuurireissuni" Saksaan ja kaikki ovat kyllä olleet käymisen arvoisia eikä pettymystä koettu tälläkään kertaa, pl. tämä Kölnin farssi. Mutta näitä vain valitettavasti joskus tulee ja pitää olla kuitenkin onnellinen, ettei tämä kotimainen lakkoilu onnistunut pilaamaan omaa matkaa. Sattui siis kohdalle kokonaisuutena sellainen mielenilmaisun viikonloppu. Ruhrin alueella on tullut nyt hyvin tässä sahattua ja toivoisinkin, että seuraavia matkoja pystyisi tekemään vähän uusiin miljöihin, mutta kuitenkin sellaisiin että ottelutapahtumillakin olisi selkeästi jotain annettavaa, jos nyt nimenomaan yksi näkövinkkeli olisi tämä otteluiden kannattajakulttuuri.

Mutta tällaista tällä kertaa, toivottavasti raportistani saa jotain irti. Kysymyksiä voi aina esittää, jos jotain juolahtaa mieleen tämän pohjalta, niin vastailen mielelläni. Jäädään odottamaan mielenkiinnolla tulevaisuutta ja uusia matkoja. Smile

B
avatar
Brousseau

Viestien lukumäärä : 231
Join date : 18.08.2014

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Kannattajakulttuurimatkailua Suomen ulkopuolella

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa